Over ons

De Vrije Stem (sinds 1966: Vrije Stem) was een Surinaams tijdschrift. Op 2 april 1960 werd de eerste editie uitgegeven. Het blad verscheen van 1960 tot 1969 wekelijks en van 1969 tot 1982 dagelijks. De Vrije Stem werd opgericht door Eugène Theodorus Waaldijk, Rudy Bedacht en Frits Pengel. In het blad werd geregeld kritiek geuit op de regering van toenmalig premier Johan Adolf Pengel.

In de nacht van 7 op 8 december 1982 staken soldaten onder meer de redactie van de Vrije Stem in brand.[3] De volgende dagen werden vijftien mannen geëxecuteerd. Zij stonden bekend als tegenstanders van het militaire bewind van Desi Bouterse. Ook de toenmalige hoofdredacteur van de Vrije Stem, Wilfred Lionarons, stond op een zogenoemde 'dodenlijst', maar hij was indertijd in de Verenigde Staten voor een congres en besloot vervolgens naar Nederland te vluchten. De dramatische gebeurtenissen in Suriname, ook wel de Decembermoorden genoemd, brachten een definitief einde aan het bestaan van de Vrije Stem als papieren krant.

Met deze site van de Vrije Stem proberen wij artikel 19 van de Surinaamse Grondwet, -  ‘Eenieder heeft het recht om door de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.’ Deze laatste toevoeging biedt de overheid de mogelijkheid tot inmenging en art. 23 Grondwet somt de beperkingsgronden op. -  alle Surinamers de gelegenheid te geven om binnen het wettelijk kader de huidige regering en het beleid kritisch te volgen en zijn/haar mening te ventileren.